slangenboor

Waar gebruikt u een slangenboor voor?
De kans is groot dat u op dit moment aan het klussen bent en tegen een probleem aan loopt. Dit probleem is bijvoorbeeld dat u een gat moet boren in een dikke balk. Dan komt een slangenboor, ook wel balkenboor of houtspiraalboor genoemd, goed van pas. Een slangenboor is namelijk geschikt voor het boren in zachte houtsoorten en zachthouten balken. De naam balkenboor wordt dan ook gebruikt omdat een slangenboor veelal wordt gebruikt voor het boren in balken.

Hoe gebruikt u een slangenboor?
Het is vanzelf sprekend dat er met elke boor een klein beetje anders geboord moet worden. Met een slangenboor is het de bedoeling dat er langzaam geboord wordt, dus op een laag toerental. Dit komt doordat er voor aan de boor een punt zit met een schroefdraad. Met deze schroefvormige punt kun je niet alleen heel precies centreren in het stuk hout, maar deze punt boort zich ook vanzelf vast in het hout wat ervoor zorgt dat de boor zich heel gemakkelijk in het hout trekt. Nadat de punt van de boor zijn werk heeft gedaan zullen de voorsnijders van de slangenboor het werk overnemen. Deze voorsnijders zorgen voor de precieze diameter van het te boren gat. De spiraal van de slangenboor zorgt ervoor dat het boorsel netjes wordt afgevoerd en dat er een mooi rond gat geboord wordt in het hout. Verder heeft de slangenboor een zeskant aansluiting. Dit zorgt er niet alleen voor dat de boor zich snel aanspant in de boormachine, maar deze aansluiting zorgt er ook voor dat de boor niet kan slippen in de boormachine.

Boren in hardhout?
Bent u aan het klussen en moet u een gat boren in hardhout? Wellicht heeft u in het bovenste stuk gelezen dat een slangenboor niet geschikt is voor het boren in hardhout. Voor het boren in hardhout heeft u namelijk een azobe slangenboor nodig. Deze azobe slangenboor lijkt in eerste instantie heel erg veel op de gewone slangenboor, maar een gewone slangenboor heeft een blank met zwarte spiraal en een azobe slangenboor heeft een blank met een geel of gouden spiraal.

Ook zijn er een aantal kleine diverse aanpassingen gedaan aan de azobe slangenboor waardoor het mogelijk wordt om in hardhout te kunnen boren. De schroefdraad, of te wel de schroefvormige punt, is een stuk grover dan die van de gewone slangenboor. Deze grove structuur van de schroefdraad zorgt ervoor dat dat de boor zich beter in het hout trekt. Verder is er bij de azobe slangenboor geen voorsnijder aanwezig, dit zorgt ervoor dat de kop niet kan vollopen met boorsel en dus niet kan verbranden. Net zoals de gewone slangenboor heeft ook de azobe slangenboor een zeskant aansluiting zodat de boor niet kan slippen in de boormachine.

Bent u buiten de slangenboor nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld hout of andere materialen zoals steen of metaal? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. Op deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.